BagværkBrødMadOpskrifter
Stollen med brombær og marcipan
Stollen er en tysk julekage, som har rødder langt tilbage i historien. En stollen laves på en gærdej og fyldes som ofte med tørrede frugter. Der findes efterhånden mange varianter af stollen. I nogle udgaver forsøger man at komme hele julen i ved at tilsætte både tørrede frugter, nødder, marcipan og en sjat alkohol.
I en julemåned, hvor mange ting skal prøves og smages kan den traditionelle stollen derfor efter min menig være lidt tung. Så her har jeg leget med en lettere version, hvor fyldet alene er brombær og marcipan.
Holdbarheden på en stollen er normalt lang. Begynder stollen at blive kedelig så kom et gang smør på og spis det til morgenmad.
Stollen med brombær og marcipan
Ingredienser
- 1,5 dl mælk fingerlunken
- 1 pk gær
- 140 g brunt sukker
- 510 g mel
- 200 g smør blødt
- Revet skal fra en økologisk citron
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 1 knsp muskatnød (revet)
- 2 spsk rom
- 80 g brombærmarmelade
- 200 g marcipan
- 100 g flormelis
Sådan gør du
- Til denne opskrift starter vi med at lave en fordej for at aktivere gæren fra starten af. Det gør vi ved at gæren røres ud i den lunkne mælk. Dernæst tilsættes 20 g brunt sukker og 60 g mel. Det hele røres rundt til en homogen dej (så det ligner pandekagedej). Kom et viskestykke over skålen og lad skålen stå et lunt sted i en times tid.
- Tilsæt til fordejen 450 g mel, 120 g brunt sukker, 150 g blødt smør, revet citronskal, salt, kardemomme, muskatnød og rom. Det hele æltes sammen til en glat og smidig dej. Sæt dejen til hævning et lunt sted i 1 time.Brombærmarmelade og marcipan blendes sammen imellemtiden.
- Kom lidt mel på bordet og rul derefter dejen ud i et rektangel på 30 x 40 cm. Smør derefter brombær- og marcipanmassen på dejen.Derefter rulles dejen fra den korte side og kommes over på en bageplade med bagepapir, Sæt din bageform til stollen henover. Lad dejen hæve i 1 time inden kagen bages.
- Tænd for ovnen og sæt temperaturen til 180 grader (normalovn). Bag din stollen på midterste rille i cirka 45 minutter.Tag kagen ud af ovnen og fjern kageformen. Smelt 50 g. smør og smør det derefter med en bagepensel på den stadigvæk varme stollen. Bliv ved med at pensle indtil alt smørret er brugt og opsuget i kagen. Der efter kommes 90 g flormelis i en si og fordeles jævnt henover kagen. Lad kagen køle af. Opbevares i alufolie. Før servering kommes resten af flormelis (10 g) på stollen.