Annonce
GastronomiIs

Hjemmelavet vaniljeis

Lige fra barnsben har mine foretrukne is været fløde- og vaniljeis. Det skal vel at mærke være is, hvor jeg kan smage, at der er brugt rigtigt fløde og rigtig vanilje. Desværre synes jeg at priserne på ordentlige is er vanvittige høje i Danmark, så det er sjældent, at jeg spiser is, når jeg gæster Danmark.

Nu bevæbnet med egen ismaskine er det kun fantasien, der sætter grænser for hvilke is der kan produceres. Som alle små børn – eller mænd – der har fået nyt legetøj, så er der blevet leget til den store guldmedalje. Først og fremmest har mit fokus været på smage og farver. Som isproduktionen har taget om sig stiger nørderiet, hvor jeg prøver at finde formlen for den optimale konsistens – cremethed – på isen. For nogle er det en hel videnskab, hvor det for mig mest er en søge-læreproces. Der skrues lidt på ingredienserne og så ser jeg hvordan resultatet falder ud.

Uanset hvor meget jeg leger, falder jeg ofte tilbage til at lave fløde- og vaniljeis. Det er to typer is, som ganske let kan bruges som et delelement i en anden dessert eller som er ganske lette at variere med diverse former for toppings. En vaniljeis med årstidens bær eller frugter gør altid lykke. Eksempelvis blev denne portion vaniljeis brugt til en dessert med figner.  

Vaniljeis

Ret Dessert, Is
Køkken Dansk
Keyword Is, Is uden æg, Ismaskine
Antal 1 liter (cirka)
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 165 g sukker
  • 15 g skummetmælkpulver
  • 15 g glukosepulver
  • 3 g johannesbrødkernemel
  • 1 knsp salt
  • 1 vaniljestang
  • 400 ml sødmælk
  • 400 ml piskefløde

Sådan gør du

  1. Sukker, glukosepulver, skummetmælkspulver, salt og johannesbrødkernemel blandes sammen i en skål.

  2. Kom mælk og fløde i en gryde. Skær vaniljestangen igennem på langs og skrab vaniljekornene ud. Kom vaniljekornene og vaniljestangen op i gryden til mælken og fløden.

  3. Tilsæt de tørre ingredienser under omrøring og lade det koge op til lige under kogepunktet.

  4. Tag gryden af komfuret og lad indholdet køle af. Sæt blandingen i køleskabet og lad det køle helt af i nogle timer eller til dagen efter.

  5. Tag isblandingen ud af køleskabet. Fjern vaniljestangen og giv isblandingen en tur med stavblenderen inden blandingen hældes på ismaskinen. Lad derefter ismaskinen kører indtil isen er færdig.

  6. Når isen er færdig, kommes den i en bøtte med låg og sættes derefter i fryseren i minimum 2 timer inden servering.

Tags
Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close
Close