GastronomiMad

Tørrede æggeblommer

Blandt de madblogge som jeg følger for at hente inspiration er Honest Cooking. Her faldt jeg over en overskrift på tørrede saltet æggeblommer. Ingredienserne er få – salt, sukker og så æg og kombineres det med tid og tålmodighed så bliver det enkle til et sublimt krydderi. Efter at have konsulteret internettet ser jeg, at den tid som folk lader æggeblommerne tørre varierer med alt fra 4 dage til en måned.  Jeg har valgt en version som kan laves på en 4 – 5 dage.

Mange af de opskrifter, som jeg fandt på internettet  tager udgangspunkt i, at der skal bruges lige dele salt og sukker. For at undgå at æggeblommerne ville få meget sødme valgte jeg en kombination med 2/3 salt og 1/3 sukker.  Jeg brugte almindelig hvid sukker til min blanding, men der er ikke noget til hindrer for at bruge eksempelvis rørsukker eller ahornsukker.

Til mine 7 æggeblommer brugte jeg:

  • 500 gram groft salt
  • 250 gram sukker

Start med at blande salt og sukker. Kom 2/3 af det op i en plastikbeholder. Brug et æg (eller en ske) til at lave nogle små fordybninger til æggeblommerne.

Del æggene og kom en æggeblomme i hver af fordybningerne. Derefter dækkes æggeblommerne med resten af blandingen af salt og sukker. Sæt låg på plastikbeholderen og stil den i køleskabet.

Efter en 4 – 5 dage tager du æggeblommerne ud af saltblandingen og under en kold hane skyller du dem forsigtigt fri for saltet. Sidder noget af saltet fast, så krads det forsigtigt af med spidsen af en negl.

Nu mangler der blot at æggeblommerne skal tørre. Fremfor at pakke æggeblommerne ind i et stykke osteklæde og lade dem tørre i køleskabet brugte jeg ovnen. Her fik de små 2 timer ved 60 – 65 grader. Husk at æggeblommerne skal tørres og ikke bages. Kan du ikke kontrollere temperaturen i din ovn, så brug i stedet metoden med at lade dem tørre i køleskabet. Når tørretiden er overstået er æggeblommerne klar til brug.

Det er ikke sidste gang at jeg laver tørrede saltet æggeblommer. Resultatet var på ingen måde skuffende. Konsistensen på æggeblommerne kan sammenlignes med konsistensen på en hård ost – a la parmesan (kunne måske være et alternativ for folk, der ikke tåler laktose). Smagen i æggeblommerne er intensiv og kombineret med det søde og det salte er æggeblommerne blevet til et fremragende krydderi.

Jeg har med stor velsmag brugt det til retter med asparges (naturligvis), tomat og salat. Mulighederne er mangfoldige.

Tags
Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close