IsIsopskrifterOpskrifter

Vaniljeis

En ting har jeg lært denne sommer. Det er sidste gang jeg flytter fra 3. sal uden hjælp fra flyttefolk. Små trappetrin og en stejl trappe kombineret med store fødder og nå ja et par kilo eller 2 for meget på sidebenene gjorde det nok hellere ikke lettere.

Nu når ens ting så småt begynder at finde deres plads igen er der også blevet tid og overskud til at lege i ens nye køkken. Dejligt også at have fået et større køkken med plads nok at gøre godt med. Faktisk så god plads at husets ismaskine her i sommervarmen står fast fremme.

En af mine foretrukne is er en god gammeldags vaniljeis. Denne sommer mest brugt til pindeis a la Magnum is overtrukket med chokolade. Der er mange måder at lave vaniljeis på, og jeg har da også tidligere lavet vaniljeis uden æg i modsætning til nedenstående opskrift, som er med æg. At bruge æg giver efter min mening en mere cremet is, og så er der kun brugt 5 ingredienser.

Hjemmelavet vaniljeis

Ret Dessert, Is
Keyword Is, Is med æg, Ismaskine, Vaniljeis
Tilb. tid 30 minutter
Køletid 12 timer
Forfatter Henrik Koudahl

Udstyr

Ismaskine

Ingredienser

  • 1 vaniljestang
  • 4,5 dl sødmælk
  • 3,5 dl piskefløde
  • 8 æggeblommer
  • 180 g sukker

Sådan gør du

  • Skær vaniljestangen igennem på langs og skrab vaniljekornene ud. Kom vaniljekornene og vaniljestangen op i gryden til mælken og fløden.
  • Kom mælk, fløden, vaniljekorn og den tomme vaniljestang i en gryde og bring det op til kogepunktet. Tag gryden af komfuret og lad indholdet køle ned. Dæk derefter vaniljeblandingen med folie og stil den i køleskabet natten over.
  • Kog igen vaniljeblandingen op, fjern derefter vaniljestangen og stil gryden til siden.
  • Æggeblommer og sukker kommes i en gryde og piskes sammen indtil alt sukkeret er opløst.
  • Vaniljeblandingen røres i en tynd stråle i æggecremen. Varm gryden op ved middeltemperatur under konstant omrøring indtil temperaturen er omkring 80 – 85 grader. Brug gerne et termometer til at sikre dig at temperaturen ikke bliver for høj.
    HUSK: Ismassen må under ingen omstændigheder koge.
  • Når du når temperaturen på 80 – 85 grader tages gryden af komfuret og stilles i et isbad for hurtig afkøling. Stil derefter blandingen i køleskabet i et par timer.
  • Kom isblandingen i ismaskinen og kør isen i cirka 30 minutter (følg instrukserne på din egen ismaskine).
  • Kom isen i en beholder og lad isen fryse i et par timer inden servering.
    Når jeg laver ispinde stopper jeg ismaskinen nogle minutter før end jeg ville have gjort hvis isen skulle i en stor beholder. Jeg synes det er lettest i forhold til at få isen i isformene at konsistensen er som en blød softice.

Noter

Har du ikke en Ismaskine.
Du kan snildt lave en god is uden en ismaskine. Kom i stedet isen i en beholder, der er stor nok til at du kan røre i isen under indfrysningen. Cirka hvert kvarter tager du isen ud af fryseren og rører den igennem for så at sætte isen tilbage i fryseren. Det fortsætter du med indtil isen har opnået en cremet konsistens.

Buon appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin