BagværkBrødMadOpskrifter

Opskrift på traditionel fransk baguette

Baguetter – eller flutes som vi siger i Danmark – er om noget forbundet med Frankrig. Søger du efter opskrifter på baquetter på internettet, så dukker der et utal af forskellige opskrifter frem. Det afspejler den udvikling som har ført frem til det, som vi i dag kalder for en traditionel fransk baguette.

Meget af baguettens historie er uklar. Lange, pindlignende brød i Frankrig blev mere populære i løbet af det 18. århundrede. Over tid har brødet udviklet sig . Det var dog først i det 20. århundrede, at baguettes blev en fast bestanddel af den franske kultur. I begyndelsen af 1920’erne vedtog den franske regering en lov, der regulerede baguetternes vægt og størrelse, og som indførte en maksimal længde på 80 centimeter og en vægt på 250 gram. Denne standardisering styrkede yderligere den ikoniske form og størrelse, som vi forbinder med baguetter.

Siden da er baguetter blevet et elsket symbol på det franske køkken, som nydes af folk over hele verden. Deres sprøde ydre og bløde, seje indre gør dem perfekte til sandwich, som tilbehør til et måltid eller bare til at nyde for sig selv.

Det der i dag kendes som en traditionel fransk baguette er kun godt 100 år og laves basalt set kun af ingredienserne hvedemel, vand, gær og almindeligt salt. Til mine baguetter har jeg brugt den franske baguettemel ”Farine de blé T 55”. Det er en meltype som passer perfekt til baguetter og giver luftige og alligevel sprøde baguetter. Har du ikke T55 så prøv eventuelt med den italienske tipo 00 eller 0.

Traditionel fransk baguette

Ret Brød, Tilbehør
Køkken Fransk
Keyword Baguetter, Flutes, Tilbehør
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 3 timer 30 minutter
Samlet tid 4 timer 20 minutter
Antal 4 stykker
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 1 kg Farine de blé T 55* (Baguettemel)
  • 7 dl vand
  • 15 g gær
  • 20 g salt

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i vandet og tilsæt derefter mel. Bruger du køkkenmaskine med dejkrog så kør i 1 minut.  Tilsæt derefter saltet og ælt videre i 5 minutter ved laveste hastighed. Dejen vil være forholdsvis flydende – men ingen grund til panik.
  • Lad dejen hæve i 20 minutter i en skål med et fugtigt viskestykke over.
  • Kom lidt mel på bordet og kom dejen ovenpå. Tryk dejen lidt fladt og fold de 4 hjørner ind mod midten. Kom derefter dejen tilbage i skålen. Denne proces gentages hvert 20 minut i en time. Når du gør dette for 4. gang stiller du dejen til hævning i 2 timer ved stuetemperatur eller indtil dejen er hævet til cirka dobbelt størrelse.
  • Kom nu dejen pådit meldryssede bordflade og skær dejen ud i 4 lige store dejstykker. Form dem runde men pas på ikke at klemme al luften ud af dejen. Lad dejen hvile i 10 minutter med et viskestykke over inden de formes til baguetter.
  • Form dejen til baguetter ved at klappe den ud i en lidt oval form, der rulles stramt sammen, glattes og lægges til efterhævning i 30 minutter ved stuetemperatur.
  • Forvarm ovnen til 250 ° C og stil en lille beholder med vand i bunden af din ovn.
  • Inden du kommer dine baguetter i ovnen skal du lave 2 -3 lange snit på langs med en skarp kniv eller en dejsnitter, hvor hvert snit delvis skal overlappe hinanden.
  • Bages i cirka 15 minutter (+ eller – 15 minutter afhængigt af hvor sprøde du vil have dine baguetter).

Buon appetito!! – eller i dagens anledning bon appétit!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin