BagværkJulesmåkager

Polvorón – spansk julesmåkage

Julen er hjerternes fest siges det, ligesom julen er fyldt med traditioner – sådan har det altid været i Danmark og alle andre steder i verden. Mine første julesmåkager i år er den spanske julesmåkage polvoron.

Polvoron er en traditionel julesmåkage med mandler og en meget løs kagestruktur. Polvo betyder pulver på spansk, og jeg fristes næsten til at sige, at navnet er givet fordi denne småkage smuldre så let. Men reelt hentyder navnet til den ofte meget generøse mængde af flormelis, som er drysset hen over kagerne.

I de traditionelle opskrifter bruges der svinefedt i dejen til polvoroner. Det er en tradition som går tilbage til middelalderen, hvor man, under den spanske inkvisition, spiste polvoroner som en måde at vise sin katolske tro på, ligesom man gjorde det ved at spise skinke eller chorizo. I dag har tiderne ændret sig og svinefedtet udskiftet med enten smør eller margarine. Her har jeg dog holdt mig til den traditionelle version med svinefedt.

Typisk bliver dejen til polvoroner rullet ud så kagerne får en tykkelse på 1,5-2 cm, ligesom bagetiden ofte er tilsvarende lang – helt op til 25-30 minutter. Her har jeg kun rullet dem ud med en tykkelse på 1 cm og så tilsvarende sat bagetiden ned til 14 min. bagetiden varierer fra ovn til ovn, men her er dine kager færdige når de begynder at få et gylden farve på toppen.

Polvoron er en meget porøs kage, så lad den køle kort på bagepladen inden den flyttes til en bagerist. Når kagen er kølet af drysses den rundhåndet med flormelis. Alternativt vent med at drysse dem indtil kagerne skal serveres. I Spanien pakkes de pænt ind i papir – lidt som vi kender det fra de italienske amarettier – primært for at holde på flormeliset. Det selv om onde tunger mener det er for at holde sammen på den let smuldrende kage.

Polvorón – spansk julesmåkage

Ret Bagværk, Julesmåkager, Småkager
Køkken Spansk
Keyword Bagværk, Jul, Julebag, Julesmåkager, Småkager, Spanien
Antal 25 stykker
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 200 g svinefedt stuetemperatur
  • 400 g hvedemel
  • 100 g mandler malede
  • 10 g kanel stødt
  • 100 g flormelis
  • Skallen af 1 citron

Sådan gør du

  • Kom mel og de malede mandler i en røreskål. Bland kanel med svinefedtet. Sørg for at arbejde kanelet godt ind i svinefedtet.
  • Rør mel og mandler sammen med svinefedtet med køkkenmaskinen. Tilsæt flormelis og den revret skal fra en citron. Ælt indtil du får en ensartet dej. (Dejen bliver ret smuldrende, men sådan skal den være.).
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir så dejens tykkelse er 1 cm.
  • Brug en kageudstikker til at stikkedejen ud i cirkler med en diameter på cirka 5 cm.
  • Kom kagerne over på bageplade beklædt med bagepair. Brug en paletkniv til at flytte kagerne med, da dejen ret let smuldre i dine hænder.
  • Bag kagerne i 14 minutter, indtil du kan se, at kanterne begynder at blive gyldenbrune. Lad derefter kagerne køle lidt af på bagepladen, indtil du flytter dem over på en bagerist. Flytter du kagerne mens de stadigvæk er varme, vil de sandsynligvis smuldre,
  • Server kagerne ved stuetemperatur, drysset med et godt lag flormelis

Buon Appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin