MadOpskrifter

Saftigt farsbrød med urter og mandler

Farsbrød er en traditionel ret, der er elsket for sin smag og alsidighed verden over. Herhjemme forbinder vi det ofte med forloren hare. Et farsbrød er i bund grund hakket kød, typisk oksekød, men man kan også bruge svinekød, lammekød, kalvekød eller en kombination heraf, som krydres, blandes med andre ingredienser som rasp, løg og æg for at binde det, hvorefter det formes til et brød og bages.

Farsbrødets oprindelse kan spores tilbage til det europæiske køkken i det 5. århundrede, hvor en lignende ret med hakket kød med frugt, nødder og krydderier, blev beskrevet. Men det var først med opfindelsen af kødhakkeren i det 19. århundrede, at retten blev forvandlet til et almindeligt måltid i de almindelige husholdninger. Specielt under den store depression i USA havde farsbrød sin storhedstid, ikke mindst fordi det var billigt at lave og at man nemt kunne strække det sparsomme kød til et måltid for en helt familie.

Et traditionelt farsbrød har typisk et sprødt ydre, som ofte opnås ved at overtrække brødet med en ketchup- eller tomatbaseret glasur før det bages. Denne glasur karamelliserer, mens brødet bages, og giver et sødt og salt modspil til kødets fylde. Det indre er mørt og saftigt takket være brødets tætte, jævne struktur, som holder på fugten under bagningen.

Farsbrød kan laves i et utal af variationer, ligesom der kan bruges krydderier, glasur og fyld alt efter ens egen smag. Mit farsbrød er lavet på hakket kalv- og flæsk, som er blandt andet er blevet rørt op med gulerødder, champignoner, løg og lidt hvidløg. I stedet for rasp rørte jeg farsen op med lidt mandelmel, æg og sennep. På toppen af farsbrødet blev der smurt en blanding af krydderurter, mandelmel, Parmigiano Reggiano, revet citronskal og smør. Hvor specielt citronskallen gav et godt modspil til selve farsbrødet.

Som tilbehør blev der serveret bagte forårsløg og champignoner. Dertil kartofler fra airfryeren.

Saftigt farsbrød med urter og mandler

Ret Aftensmad
Keyword Aftensmad, Farsret, Grøntsager, Mandler, Parmigiano Reggiano
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Samlet tid 1 time 30 minutter
Antal 4 personer
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 1 gulerod stor
  • 350 g champignoner
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk olivenolie
  • 20 g svampe tørret
  • 500 g hakket kalv/flæsk
  • 3 spsk mandelmel
  • 1 æg
  • 1 spsk sennep
  • Salt og peber efter behov
  • 1 dl hvidvin
  • 1 bdt persille
  • ½ bdt koriander
  • 25 g mandelmel
  • 30 g Parmigiano Reggiano revet
  • Skallen af en ½ citron revet
  • 1 spsk smør
  • 2 bdt forårsløg
  • 2 dl grøntsagsboullion
  • 1 dl creme fraiche

Sådan gør du

  • Skræl guleroden og riv den groft på et rivejern. Rens champignonerne og tag 150 gram fra, som snittes i fine tern. Løg og hvidløg skrælles og hakkes ligeledes fint.
  • Varm 2 spsk. olivenolie op på en stegepande og svits kort gulerødderne. Tilsæt de snittede champignoner og svits det hele under høj varme indtil al vandet er fordampet. Stil panden til side og lad det køle af.
  • Forvarm ovnen til 180 grader (over-/undervarme). Kom de tørrede svampe i en lynhakker og hak dem til et fint pulver. Bland det derefter sammen med farsen, 3 spsk mandelmel, æg og senneppen. Krydr det godt med salt og peber. Rør gulerødderne og champignonerne fra stegepanden i farsen.
  • Med fugtige hænder formes farsen nu til et brød, som lægges i et smurt ovnfast fad. Hæld hvidvin ved og bag farsbrødet i ovnen i cirka 35 minutter.
  • I mellemtiden ordnes krydderurterne. Skylles, tørres og hakkes groft. Bland mandelmel, Parmigiano Reggiano, reven citronskal og smørret sammen. Forårsløg renses og halveres på langs.
  • Fordel krydderiblandingen på toppen af farsbrødet. Forårsløg og de resterende champignoner fordeles rundt om farsbrødet. Bages i yderligere 20 minutter i ovnen.
  • Tag farsbrødet og grøntsagerne ud af det ildfaste fad, og hold dem varme i den slukkede ovn.
  • Hvis du have sauce til så kom bouillonen i en gryde. Kog det kort op,og rør creme fraichen i. Smag til med salt og peber.

Buon Appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin