Det sicilianske køkken er noget specielt for mig. Her kan man virkelig mærke historiens vingesus i deres madlavning, som er præget af både det afrikanske og mellemøstlige køkken. Caponata, som er en typisk ret for det sicilianske køkken, er baseret på auberginer, tomat, løg, grønne oliven, kapers, selleri og basilikum. Caponata er en blanding af stegte grøntsager som derefter sauteres i en gryde med sukker og eddike for at give retten den typiske søde og sure smag. Retten serveres typisk som tilbehør til kød- eller fiskeretter. Som med peperonata kan caponata serveres både varmt eller koldt.
Som så ofte før var caponata en ret for de fattige. Navnet menes at komme fra ordet ”capone”, som på siciliansk dialekt betyder guldmakrel. Guldmakrellen var tidligere en fisk, som blev serveret med sursød sauce på adlens borde. Det var en ret så dyr, at bønderne ikke havde råd til at spise retten. De erstattede så guldmakrellen med den noget billigere aubergine, og i dag er resten bare historie.
Som med alle opskrifter er der forskellige variationer afhængigt af i hvilket område caponataen er lavet. I nogle områder på Sicilien tilsættes kartofler og i andre områder peberfrugter. Opskriften her er en klassisk version, som er både hurtigt og enkelt at lave. Halvdelen af retten ligger i forberedelsen. Sørg for at bruge nogle friske grøntsager og derefter at få skåret auberginer ud og hakket de øvrige.
Siciliansk Caponata
Ingredienser
- 500 g aubergine
- 150 g cherrytomater
- 100 g løg
- 100 g selleri
- 4 spsk koncentreret tomatpure
- 80 g oliven udstenede grønne
- 1 spsk kapers
- 1 håndfuld Basilkum
- 1 spsk sukker
- 2 spsk hvidvinseddike
- Salt
- 50 g pinjekerner ristede
- Olivenolie til stegning
Sådan gør du
- Rist pinjekernerne på en varm pande, til de bliver let brune og begynder at dufte. Stil til side til senere brug.
- Start med at rense grøntsagerne, Auberginerne skæres i mindre tern. Løg finhakkes, selleri skæres i små fine tern og cherrytomater halveres på langs.
- I en stor stegepande steges auberginerne i rigeligt olie i 3-4 minutter indtil de er blevet gyldenbrune. Hæld auberginerne i et dørslag og lad olien dryppe af.
- I en stor stegepande tilsættes det meget finthakkede løg og sellerien sammen med 2 spsk ekstra jomfruolivenolie Steg i 2-3 minutter.
- Tilsæt tomatpuréen og steg videre i 1 minut.
- Tilsæt derefter oliven, kapers og cherrytomater. Steg videre i 3 minutter på lavt blus inden de stegte auberginer tilsættes sammen med basilkummen. Steg videre i 2 minutter, men du rører rundt.
- Til sidst tilsættes sukker og hvidvinseddike, lad det dampe af ved høj varme. Smag til med salt og vend pinjekernerne i caponataen.
Noter
Buon Appetito!!