BagværkMadOpskrifter
Vaniljemåner
En af de julesmåkager som jeg holder meget af er vaniljemåner, som oprindeligt kommer fra Tyskland. Der kaldes småkagerne for “vanillekipferl”. Kipferl kan vel nærmest oversættes med giffel qua formen.
Vaniljemåner med deres smag af vanilje og sødmen fra sukkeret en småkage er en småkage, der hurtigt fik ben at gå på i det lille hjem. Der må nok bages en ny portion, hvis den skal på bordet i juledagen.
Vaniljemåner
Antal 80 stykker
Ingredienser
- 80 g sukker
- 280 g mel
- 50 g mandelmel
- 50 g hasselnødsmel
- 1 knsp salt
- 1 vaniljestang
- 200 g smør
- 40 g flormelis
- 25 g vaniljesukker
Sådan gør du
- Sukker, mel, mandelmel, hasselnødsmel og salt blandes sammen i en skål. Vaniljestangen halveres på langs og vaniljekornene skrabes ud og kommes i skålen. Del smørret i mindre bider og kom det i skålen til de øvrige ingredienser og ælt det derefter det hele sammen til en glat dej. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i 1 time.
- Tænd ovnen og sæt temperaturen til 180 grader (normal ovn). Kom bagepapir på bagepladerne.Kom lidt mel på bordpladen.Del dejen i to lige store portioner. Rul derefter hver portion til en pølse. Del derefter hver rulle i cirka 40 stykker og form hver enkelt i den typiske halvmåne form. Kom vaniljemånerne på bagepladen og bag dem i små 15 minutter.
- I en lille skål blandes flormelis og vaniljesukker. Mens vaniljemånerne stadigvæk er varme sis flormelis henover. Lad dem derefter vaniljemånerne køle af på en bagerist inden de kommes i en kagedåse.
Buon Appetito!!