Annonce
Gastronomi

Bedstemors æbleskiver

“Jeg glæder mig i denne tid” sådan lyder indledningen på Peters jul, som er en klassiker om julen i en dansk familie i 1800-tallet. En julehistorie om forventninger, glæde og ikke mindst traditioner.

Netop traditioner har vi alle mange af når det kommer til julen. Det uanset om vi taler om julemaden, julepynten mv. Hver familie sin måde at holde jule. Jeg adskiller mig ikke. Nogen ting er bare fast på programmet i december måneder. Selv om jeg synes det er sjovt at prøve nye kager mv., så er der eksempelvis nogle faste småkager, som bages hvert år. Ingen jul uden brunkager, jødekager, finskbrød og naturligvis vaniljekranse. Opskriften er naturligvis den som har fulgt mig i hele mit liv – min mors måde at bage dem på.

En anden opskrift som jeg traditionelt altid først får bagt i julemåneden er æbleskiver. Nedenstående opskrift på æbleskiver er den, som mine forældre altid har brugt. Det er en opskrift som Oma udgav omkring slutningen af 1960’erne.

Jeg kan lide den klassiske model med almindelige æbleskiver og solbærmarmelade. Men opskriften kan varieres efter egen smag. En oplagt mulighed er at udskifte kardemomme og citronskal med vaniljesukker. Det er kun ens fantasi der sætter grænsen. Hvor nogle kommer stykker af æbler i så mindes jeg at min far nærmest gik amok en dag og fyldte alt muligt forskelligt i æbleskiverne. Der var med æbler, nogle med rosiner, nogle med marcipan og nogle var såment røde eller grønne indeni.

 

Bedstemors æbleskiver

Ret Bagværk, Jul, Kage
Køkken Dansk, Norden, Norge
Keyword Bagværk, Jul
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Hævetid 20 minutter
Samlet tid 1 time
Antal 25 stk
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 2,5 dl mælk
  • 15 g gær
  • 3 æggeblommer
  • 1 spsk sukker
  • 200 g mel
  • 1 tsk kardemomme
  • Reven skal af 1 citron
  • 65 g smeltet margarine
  • 3 piskede æggehvider
  • 100 g smeltet margarine til bagning af æbleskiverne

Sådan gør du

  1. Lun mælken og opløs gæren heri.

  2. Rør æggeblommerne og sukker til det er hvidt, og pisk det derefter sammen med mælken og mel. De 65 gram smeltet margarine røres i dejen sammen med kardemomme og den reven citronskal.

  3. Vend de stiftpiskede æggehvider i dejen, og sæt derefter dejen til hævning et lunt sted i cirka 20 minutter.

  4. Smelt cirka 100 gram margarine og hæld lidt i hvert hul i den varmeæbleskivepande. Fyld dej i til randen og vend æbleskiverne, så snart de har dannet skorpe. Derefter vendes de jævnligt under bagningen, der skal ske ved jævn varme i cirka 7 minutter.

Tags
Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Close
Back to top button
Close
Close