Home / Gastronomi / Fastelavn er mit navn – boller vil jeg have

Fastelavn er mit navn – boller vil jeg have

Fastelavn falder i år søndag den 2. marts. Og så er vi i gang med endnu en af børnenes store fester. Det er en god lejlighed til lidt bagehygge i køkkenet, og lave fastelavnsboller med familien.

Fastelavn er faktisk én af de ældste skikke, som har overlevet op til i dag. Den går helt tilbage til middelalderen, hvor det var en slags religiøs Roskilde-festival for voksne, hvor der blev festet igennem: Folk tog fri fra arbejde for at feste, spise og drikke sig i hegnet over flere dage, inden de skulle leve af brød, grød og fisk i hele 40 dage under fasten.

Fastelavn har altså ikke altid været børnenes fest. For et øjeblik kunne bonden klæde sig ud som en baron – og baronen lege bonde. I dag er det ”desværre” kun børnene, der leger deres indre drømme ud om at være prinsesser, Batman eller en farlig tiger. Bare for en dag.

I gamle dage blev puttet en levende sort kat i tønden, som blev banket til plukfisk. Katten skulle ofres, fordi den var månens listige, hellige dyr – og man var overbevist om, at hvis en sort kat blev slået ihjel, så ville byen slippe for pest. Derfor er det ikke en tilfældighed, at papir-katten til fastelavnsriset eller på tønden er sort.

Fastelavn var også en lysfest, hvor man fejrede at vinteren snart var overstået, og at lyset og det spirende forår var lige rundt om hjørnet. Det kan du f.eks. markere med friske forårsgrene eller duftende hyacinter.

Ud over udklædning, og sjov og ballade med tøndeslagning med vennerne i børnehaven eller skolen, så er fastelavnsriset også en gammel tradition. Så ungerne kan ”rise” far og mor ud af sengen om morgenen – og om eftermiddagen hygges der med fastelavnsboller.

Her opskriften på kokos fastelavnsboller med hindbærskum

Ingredienser:

  • 3,5 dl mælk
  • 100 g smør (smeltet)
  • 50 g gær
  • 1/2 tsk. salt
  • 75 g sukker
  • ca. 600 g hvedemel

Fyld

  • 400 g ODENSE Kokosdrøm

Pensling    

  • 1 æg
  • 2 spsk. koldt vand

Hindbærskum

  • 2,5 dl piskefløde
  • 2-3 spsk. god hindbærmarmelade
  • 1 spsk. flormelis

 Glasur

  • 1 ½ past. æggehvider (1 bæger)
  • 3-4 spsk. hindbærsaft
  • 5 dl flormelis

Bageanvisning

Lun mælken og kom smeltet smør og gær i. Rør til gæren er opløst. Kom sukker og salt i og derefter mel. Det svinger lidt, hvor meget mel du skal bruge, men dejen skal være fast og elastisk.

Lad dejen hæve 30-45 minutter.

Del dejen i 2 og rul hvert stykke ud på et meldrysset bord. De skal hver være ca. 30×40 cm. Skær hvert stykke dej i 12 kvadrater og kom 1 tsk. kokosdrøm på hvert stykke. Fold dejen om kokosmassen, så den ikke kan flyde ud af bollen. Sæt bollerne med sammenføjningen nedad på en plade med bagepapir.

Lad bollerne efterhæve lunt i 30 minutter.

Pisk ægget med 2 spsk. koldt vand og pensl fastelavnsbollerne. Bag dem i en forvarmet ovn ved 200° C, varmluft i 12-15 minutter.

Lad bollerne køle af. I mens piskes fløden til blødt skum. Vend den med marmelade og flormelis.

Rør æggehvide med hindbærsaft og flormelis.

Flæk bollerne og fyld dem med skum. Top dem med glasur og lad glasuren sætte sig inden servering. Pynt evt. med friske hindbær.

Om Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *