Home / Gastronomi / Med foråret kommer asparges

Med foråret kommer asparges

En rigtig forårsbringer i april måned er asparges når de for alvor rammer det lokale marked. I sæsonen er det stensikkert, at der altid hjembringes et par bundter på den ugentlige markedstur. Denne weekend var ingen undtagelse. Mulighederne med asparges er uendelige – denne gang blev de brugt til en risotto.

Risotto med asparges (4 personer)

  • 500 g grønne asparges
  • 400 g risottoris (jeg brugte arborio)
  • 1 – 1,5 liter grøntsagsboullion
  • 2 fed hvidløg
  • 1 lille glas hvidvin
  • 35 g smør
  • 125 g revet Grana Padano

Start med grøntsagsboullionen som skal være kogende for ikke at stoppe kogningen af risottoen når den tilsættes. Jeg bruger selv den lette løsning og bruger elkedlen til at varme vandet op og så tilsætter jeg boullionpulveret sammen med det første vand.

Knæk ender af aspargesene hvor de knækker naturligt og lad eventuelt aspargesene ligger i koldt vand mens du forbereder resten af risottoen.

Løg og hvidløg snittes fint og svitses derefter i en stor gryde i cirka 15 gram smør til løgene er gennemsigtige. Risene kommer i gryden og der røres i gryden i små to minutter indtil risene har fået et klart skær. Tilsæt hvidvinen og lad alkoholen fordampe.

Tilsæt nu en øseske eller to af den kogende grøntsagsboullion og rør rundt i gryden. Når risene har opsuget bouillonen tilsættes lidt mere og sådan bliver du ved i små 20 minutter. Husk at røre i gryden hele tiden. Når risene er færdige flyttes gryden væk fra kogepladen og det resterende smør samt den revet ost tilsættes mens du rører rundt i gryden.

Mens risottoen står og sætter sig, så snittes asparges i cirka 3-4 cm stykker. De steges i smør på en pande i 5 minutter tid, hvorefter de blandes sammen med risottoen.

Buon Appetito!!

 

Nå ja – lige et par ord om vin til asparges. For mange er det en videnskab at vælge vin til asparges.  Selv har jeg i mange år været glad for drikke de norditalienske vine af sauvignon blancs eller pinot grigo til asparges. Til asparges må vinen godt have en friskhed, noget syre og en ikke alt for dominerende smag, som overdøver de sarte asparges.

Skæbnen ville, at der i vor gemmere hverken var sauvignon blanc eller pinot grigo. Valget faldt i stedet på en tysk silvaner fra Weingut Hans Wirshing. Vingården Hans Wirshing er beliggende ved byen Iphofen (Tæt på A7 for dem som kører til Italien via Østrig).

Vingården har siden 1630 været i den samme families eje og i dag ledes den af Heinrich Wirsching (14. generation). Vingården har primært fokus på de hvide druer som Silvaner, Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewurztraminer og Bacchus.

En rigtig forårsbringer i april måned er asparges når de for alvor rammer det lokale marked. I sæsonen er det stensikkert, at der altid hjembringes et par bundter på den ugentlige markedstur. Denne weekend var ingen undtagelse. Mulighederne med asparges er uendelige - denne gang blev de brugt til en risotto. Risotto med asparges (4 personer) 500 g grønne asparges 400 g risottoris (jeg brugte arborio) 1 - 1,5 liter grøntsagsboullion 2 fed hvidløg 1 lille glas hvidvin 35 g smør 125 g revet Grana Padano Start med grøntsagsboullionen som skal være kogende for ikke at stoppe kogningen af risottoen når den tilsættes.…

Silvaner Iphöfer Kalb Erste Lage 2014, Hans Wirsching

Meget god vin

Perfekt

Vinens duft er mineralsk kombineret med elementer af pære, citrus og honning. En velsmagende vin, hvor smagen er frugtrig og med en god integreret sødme, en elegant syrlighed og en fremtræden mineralsk smag. En vin med en lang intens syrlig eftersmag. Velegnet til fisk, skaldyr og fjerkræ.

User Rating: 3.65 ( 1 votes)

Om Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *