BrødMadOpskrifter

Bryggerbrød

I de seneste dage har den stået på lidt køkkenbrygning af øl. Et restprodukt fra når der laves øl er mask. Mask er de brugte korn, som man har anvendt til at fremstille sin øl med. I stedet for blot at smide masken ud er noget af den tilsat dette brød. Det tilfører både kostfibre og protein til dette bryggerbrød.

Resultatet blev dette smagfulde og solide bryggerbrød der med sin vidunderlige sprøde skorpe passer perfekt til både morgen- og frokostbordet.

Bryggerbrød

Dette smagfulde og solide bryggerbrød med en vidunderlig sprød skorpe passer perfekt til både morgen- og frokostbordet.
Ret Brød, Frokost, Morgenmad
Køkken Dansk, Europæisk, Tysk
Keyword Brød, Gærdej, Mask
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 time 15 minutter
Hævetid (mindst) 4 timer
Samlet tid 5 timer 45 minutter
Antal 1 stort brød eller 2 små
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

Nuldej

  • 200 ml vand
  • 50 g semulje

Fordej 1

  • 3 g gær
  • 120 ml hvidtøl
  • 200 g hvedemel

Fordej 2

  • 25 g rasp
  • 100 g mask
  • 200 ml hvidtøl

Hoveddej

  • 10 g gær
  • 180 ml vand
  • 500 g hvedemel
  • 250 g rugmel
  • 100 g kogt kartoffel (kold og i små tern)
  • 20 g salt

Sådan gør du

Nuldej

  • Dagen før du vil bage bryggerbrødet starter du med at lave nuldejen. Bring vandet i kog, og rør derefter semuljen ud i det kogende vand. Lad semuljen kort koge med. Tag gryden af komfuret og lad semuljen svulme op og afkøle i mindst to timer – og gerne natten over.

Fordej 1

  • Til fordej 1 rører du i en skål gæren ud i hvidtøllen og tilsætter derefter hvedemelet. Det hele røres sammen således at alt melet er fugtigt. Lad denne dej stå tildækket i køleskabet natten over.

Fordej 2

  • Kom rasp og mask i en skål, hæld hvidtøl over og bland det hele godt sammen. Lad blandingen trække i mindst to timer – og gerne natten over.

Hoveddej

  • Rør gæren ud i vandet. Tilsæt derefter nuldej, fordej 1, fordej 2, hvedemel, rugmel, kartoffeltern og salt. Ælt i omkring 8 minutter med dejkrogen ved lav hastighed. Ælt derefter i cirka fire minutter ved højhastighed. Dejen skal ikke længere være klistret og skal være trækbar (kunne klare vindustesten), ellers æltes der lidt mere.
  • Smør en skål med lidt olie. Kom den den færdige hoveddej i den oliesmurte skål, dæk med husholdningsfilm og lad dejen hæve i mindst 2 timer.
  • Drys lidt mel i en stor hævekurv. Når dejen har hvilet i et par timer eller mere kommer du den ud på en let meldrysset bordplade og formes til et rundt brød. Kom brødet i hævekurven og lad det hæve en til to timer.
  • Drys lidt mel i en stor hævekurv. Når dejen har hvilet i et par timer eller mere kommer du den ud på en let meldrysset bordplade og formes til et rundt brød. Kom brødet i hævekurven og lad det hæve med et viskestykke over i en til to timer ved stuetemperatur.
  • Forvarm ovn og bagesten til 250 grader.
  • Vend forsigtigt brødet ud på en let meldrysset træspatel og skær et kryds henover toppen. Sæt brødet på bagestenen i den varme ovn, damp godt og bag i cirka 75 minutter. Efter ca 5 minutters bagetid skrues ovntemperaturen ned til 180 grader.
  • Tag det færdige brød ud af ovnen og lad det køle af på en rist.

Noter

Nuldej og fordej 1 + 2 kan med fordel laves dagen i forvejen.
Her er brugt hvidtøl, men det kan selvfølgelig udskiftes efter egen smag.

Buon appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin