Clafoutis med kirsebær
Kirsebærrene er efter min mening bedst i midtsommeren, men allerede nu sælges de i store mængder på det lokale marked til nogle ret lave priser. Egentlig skulle kirsebærrene da heller ikke bruges til en clafoutis men derimod til en kirsebæris. Men lige nu er det nærmest som at spille tetris, hvis der skal stoppes mere i fryserne, så det blev til en udgave af den franske clafoutis.
Clafoutis med kirsebær er en klassisk fransk dessert, som du nemt selv kan lave. Uanset om du er en erfaren bager eller lige er startet i køkkenet, vil dette alsidige bagværk helt sikkert imponere. Så lad os dykke ned i clafoutisens verden og finde ud af, hvorfor den er blevet en elsket fransk tradition.
Clafoutis er en bagt dessert, som oprindeligt stammer fra den franske region Limousin. Navnet kommer fra dialektordet “clafir”, som betyder at dække. Traditionelt laves denne ret med sorte kirsebær, men den kan også laves med andre frugter som hindbær eller blommer. Frugten omsluttes af en sød, vaniljeagtig dej, som resulterer i en lækker, cremet og let syrlig dessert.
For at lave en clafoutis skal du bruge noogle få basisingredienser, som du sikkert allerede har i dit køkken. Mel, sukker, æg, mælk og lidt vaniljeekstrakt er alt, hvad du skal bruge for at lave en grunddej. Det smukke ved clafoutis er enkelheden – du skal bare blande ingredienserne sammen, hælde dejen over kirsebærrene og sætte den i ovnen. I løbet af ingen tid har du en himmelsk dessert, der ser ud og smager, som om den kom direkte fra et fransk konditori.
Det siges, at clfoutis blev skabt ved et uheld, da en landmandskone ville lave en kirsebærkage, men glemte at udstene kirsebærrene. I stedet for at kassere kirsebærrene besluttede hun at bage dem, som de var, og clafoutis var født.
Med tiden blev clafoutis populær i hele Frankrig og andre steder. Det blev en fast bestanddel i mange franske husholdninger, især i kirsebærsæsonen. I dag kan du finde variationer af clafoutis med forskellige frugter som bær, æbler og pærer. Purister hævder dog, at en autentiske clafoutis kun kan laves med kirsebær.
Traditionelt laves clafoutis med hele kirsebær. Tanken bag dette er at stenene tilfører lidt mandelsmag til retten. Jeg plejer at udstene kirsebærrene og så tilfører jeg i stedet 2-3 spiseskefulde amaretto til bagværket.
Clafoutis med kirsebær
Ingredienser
- 500 g kirsebær
- 2-3 spsk amaretto (kan undlades)
- 1 vaniljestang
- 120 g sukker
- 4 æg
- 2 æggeblommer
- 1 knsp salt
- 100 g hvedemel
- 5 dl sødmælk
- Lidt smør til formen
- Flormelis til at pynte kagen
Sådan gør du
- Udsten kirsebærrene. Kom dem i en skål og drys 20 g sukker over samt 2-3 spiseskeskefulde amaretto. Lad kirsebærrene stå og trække i 30 minutter. Kom kirsebærrene i en si og lad dem dryppe af. Gem væden den skal vi bruge senere.
- Forvarm ovnen til 190 grader. Smør en tærteform (24 cm i diameter) eller et ovnfast fad (cirka 30 x 20 cm).
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og fordel vaniljekorn i i det resterende sukker. Kom æg, æggeblommer og vaniljesukkeret i skål og pisk det luftigt. Tilsæt salt og væden fra kirsebærrene og rør det godt sammen. Pisk langsomt melet ind i dejen indtil den er glat. Tilsæt derefter mælken og pisk det dejen godt sammen. Dejen skal nærmest ligne en pandekagedej.
- Kom halvdelen af dejen i det smurte fad og bag den i 10 minutter. Tag derefter fadet ud af ovnen. Fordel kirsebærrene på dejen inden du kommer resten af dejen over. Sæt din clafoutis tilbage i ovnen og bag den i godt 30 minutter til kagen har fået en flot gylden farve.
- Når kagen er færdig tages den ud af ovnen og sættes til afkøling. Sigt lidt flormelis over kagen og server den lun eller ved stuetemperatur.
Buon appetito!!