Pift dine retter op med denne lækre opskrift på ramsløgs-chimichurri
Sæsonen for ramsløg er startet. Der er så mange gode ting, som du kam bruge denne vilde krydderurt til. Ikke mindst nu hvor mange af er ved at støve grillen af, så er der mange muligheder for at bruge ramsløg i din madlavning. Hvad med f.eks. ramløgssmør, ramsløgspesto, ramløgsmayonnaise. ramsløgssalt, grillpølser med ramsløg eller som her en ramsløgs-chimichurri.
Chimichurri er en sauce, der stammer fra Argentina og Uruguay. Den er lavet med friske krydderurter som persille og oregano, hvidløg, eddike og olivenolie. Nogle varianter indeholder også røde peberflager eller andre krydderier.
Der er flere gode grunde til at bruge chimichurri i madlavningen:
- Det giver smag til maden: Chimichurri er en alsidig sauce, der kan bruges som marinade, krydderi eller dyppelse. Den tilfører smag til grillet kød, grøntsager og sandwichs.
- Den er sund: Chimichurri er lavet med friske urter og olivenolie, som alle er sunde ingredienser. Den er også kaloriefattig og indeholder ikke tilsat sukker.
- Den er nem at lave: Chimichurri er en enkel sauce, der kan laves på få minutter. Alt, hvad du behøver, er en foodprocessor eller blender til at blande ingredienserne.
- Det er en traditionel ret: Chimichurri er en traditionel ret i det argentinske og uruguayanske køkken. Den serveres ofte til grillet kød og er en del af deres kulinariske arv.
Det er nærmest umuligt at forbedre den klassiske chimichurri, men man kan bruge den som udgangspunkt til at lave en anden version – her med ramsløg. Selv synes jeg at denne ramsløgs-chimichurri er ganske god.
For at ramsløgs-chimichurri kan udvikle sin fulde aroma, skal den stå i køleskabet i et døgn – og gerne længere. Jo længere tid chimichurrien får lov til at trække, jo mere aromatisk bliver den.
Opskriften er simpel. Stænglerne fjernes fra ramsløgene. Skyl bladene i vand og tør dem enten i en salatslynge eller dup dem tørre med et viskestykke. Halver en peperoncino på langs, fjern kernerne og skær den i fine tern. Rødløget pilles og skæres ligeledes i fine tern. Alle ingredienserne kommes i en multihakker, tilsæt olivenolie og saften fra en halv citron. Kør det til du har en tyk krydderurtesauce. Hvis chimichurrien er for tyk så tilsætter du blot lidt mere olivenolie.
I et lukket glas med skruelåg kan ramsløgs-chimichurrien nemt holde sig i køleskabet i flere uger. Det er vigtigt, at urterne er helt dækket af olivenolie, da de ellers kan mugne. Denne chimichurri passer perfekt til bøffer, rødt kød, men også til fisk eller som topping på en burger.
Ramsløgs-chimichurri
Ingredienser
- 50 g ramsløg
- 50 g bredbladet persille (hakket)
- 1 spsk rødløg (finhakket)
- 1 spsk pinjekerner
- 1 rød peperoncino
- 1 dl olivenolie
- ½ citron (saften)
- 1 tsk salt
- ¼ tsk peber
Sådan gør du
- Stænglerne fjernes fra både ramsløg og den bredbladet persille. Skyl bladene i vand og tør dem enten i en salatslynge eller dup dem tørre med et viskestykke.
- Halver en peperoncino på langs, fjern kernerne og skær den i fine tern.
- Rødløget pilles og skæres ligeledes i fine tern
- Alle ingredienserne kommes nu i en multihakker. Tilsæt olivenolie, citronsaften, salt og peber. Kør det til du har en tyk krydderurtesauce. Hvis chimichurrien er for tyk så tilsætter du blot lidt mere olivenolie.
Noter
Buon Appetito!!