Småkager med marcipan og kakao
Småkager med marcipan og kakao er en yndet italiensk julesmåkage, som findes i et utal af variationer. Oftest er småkagerne lavet med en base af marcipan, kakao og smør. Indimellem finder man også variationer baseret på æggehvide og marcipan. I Italien pyntes kagerne ofte med en glasur, krymmel eller som her flormelis. Småkager med marcipan og kakao er elsket for deres fyldige smag og bliver ofte givet som gaver i juletiden.
Brugen af marcipan i kager mv i Italien kan spores tilbage til århundreder siden. Marcipan menes, at stamme fra Mellemøsten, hvor den blev introduceret til Europa gennem arabiske handelsruter. Ligesom mange andre europæiske lande tog Italien marcipanen til sig og inkorporerede den i sine kulinariske traditioner.
Kombinationen af mandler og sukker, som er kerneingredienserne i marcipan, blev meget udbredt i Italien på grund af landets middelhavsklima og frugtbare jord til mandeldyrkning. Overfloden af mandler kombineret med italienernes kærlighed til søde sager førte til skabelsen af forskellige mandelbaserede konfekture, herunder disse småkager med marcipan og kakao.
I dag spises marcipansmåkagerne ikke kun i juletiden, men hele året rundt. De formes ofte i forskellige festlige mønstre, såsom stjerner, frugter eller snefnug, og dekoreres med glasur eller sukker for at give dem et strejf af elegance. Disse småkager er værdsat for deres gode smag og delikate tekstur, hvilket gør dem til en elsket småkage i Italien.
Småkager med marcipan og kakao (Biscottini di marzapane e cacao)
Ingredienser
- 250 g marcipan
- 200 g smør blødt
- 100 g rørsukker
- 10 g vaniljesukker
- 1 tsk mandelessens
- 350 g mel
- 1 spsk Kakaopulver
- Flormelis til at pynte med
Sådan gør du
- Start med at tænde ovnen og sæt temperaturen til 190 grader i en normalovn. Gør en bageplade klar med bagepapir.
- Riv marcipanen på den grove side af et rivejern.
- Kom det bløde smør i en røreskål sammen med sukker og vaniljesukker. Pisk det sammen indtil det skummer. Tilsæt derefter den revne marcipan og mandelessens. Pisk det hele godt sammen.
- Mel og kakaopulver blandes i en skål. Melet piskes sammen med blandingen af smør og marcipan indtil du har en ensartet krymmeldej
- Dejen trykkes sammen til 14 småkager og sættes på bagepladen
- Småkagerne skal bages i cirka 25 minutter i den forvarmet ovn. Hvis småkagerne begynder at blive for mørke på toppen så læg et stykke stanniol henover. Når kagerne er bagt færdigt så lad dem køle af på bageristen.
- Inden du serverer småkagerne så pynt dem med et drys flormelis.
Som nævnt er udgangspunktet at opskriften rækker til 14 stykker. Når jeg laver dem næste gang vil jeg nok prøve at lave dem lidt mindre. Bagetiden så tilsvarende sættes ned.
Buon Appetito!!