Tomatrisotto er en klassisk ret i det italienske køkken. Tomatrisotto smager forrygende godt, hurtigt og enkelt at tilberede. Dertil kommer, at det er en ret som både børn og voksne kan lide. Risotto er oprindeligt en italiensk bonderet, hvor man brugte grøntsager, kød eller fisk, der var tilovers fra tidligere måltider. Risotto kommer oprindeligt fra den norditalienske region Lombardiet, hvor de ris der bliver brugt i en risotto er let tilgængelige.
I modsætning til tidligere opskrifter på risotto med tomat får cherrytomaterne i kombination med basilikum her lov til at spille hovedrollen.
Her har jeg brugt flåede cherrytomater fra dåse. Men har du friske cherrytomater kan du bruge dem i stedet sammen med lidt tomatpuré. Bruger du friske cherrytomater kan du eksempelvis bruge 200 g og så 200 g tomatpure. Muligheden er også at lave tomatrisottoen bare på tomatpuré – og da skal du bruge 4 dl. For at give lidt mere smag til risottoen tilføjede jeg 2 store spiseskefulde fermenteret tomatpassata. Det kan undlades eller evt. erstattes med 2 spiseskefulde tomatpuré.
Risotto er en meget alsidig ret, som er let at lave variationer over. Her kan du eksempelvis også bruge en anden ost end Parmigiano Reggiano. Prøv eksempelvis mozzarella i tern eller hvad med pecorino? I stedet for bare at bruge tomater kan du eksempelvis tilføje lidt bacontern.
Risotto med tomat og ost
Ingredienser
- 1 l grøntsagsboullion
- 3 spsk olivenolie
- 1 løg finhakket
- 400 g carnaroli ris
- 400 g cherrytomater (dåse)
- 1 tsk sukker
- 2 spsk fermenteret tomatpassata (alternativt brug tomatpuré)
- 30 g smør
- 50 g Parmigiano Reggiano (revet)
- Salt og peber efter behov
- Basilikum efter behov
Sådan gør du
- Grøntsagsboullion bringes i kog.
- Start med stege et finthakket løg i 3 spsk olivenolie ved svag varme i små 10 minutter. Når løgene er gennemsigtige, tilsættes risene som ristes i 2-3 minutter under konstant omrøring.
- Tilsæt derefter en slev grøntsagsbouillon og lad det dampe af.
- Tilsæt nu tomaterne sammen med sukkeret og rør godt. Tilsæt to spiseskefulde fermenteret tomatpassata eller tomatpuré, hvis du har lyst. Begynd nu at tilsætte den kogende grøntsagsbouillonen med 1 dl ad gangen. Tilsæt først den næste dl bouillon, når den forrige er næsten helt opsuget af risene. Bliv ved med at røre i risottoen undervejs.
- Når tomatrisottoen er næsten færdig, tilsættes den hakkede basilikum, salt og eventuelt peber efter din smag.
- Når risene er færdige (typisk skal risene have 18-20 minutter) tages gryden af varmen og smørret røres i sammen med lidt revet Parmigiano Reggiano.
- Kom låg på gryden og lad risottoen hvile i 4-5 minutter inden den serveres.
Buon Appetito!!