Home / Bagværk / Julekage med indbagte pærer
julekage med indbagte pærer
Julekage med indbagte pærer

Julekage med indbagte pærer

En af de mange goder ved at være opvokset i et hjem med en hjemmegående mor var, at der næsten altid stod friskbagt kage ovenpå fryseren når man kom hjem fra skole. Her har jeg leget med en julekage med indbagte pærer. Der er gået så meget “pærer” i madlavningen i den sidste tid, at jeg er blevet spurgt om jeg havde købt en kasse. Ja – det må jeg så indrømme at det har jeg. En kasse italienske pærer, hvoraf de 4 blev brugt til denne julekage.

En julekage som vel teknisk set hører til i kategorien peberkager (krydderkager). Her kommer alle julens dufte til udtryk og kombineret med den friske smag af pærer er det en anderledes og ikke mindst et velsmagende indslag på kaffebordet her i julemåneden.

julekage med indbagte pærer
Udskriv

Julekage med indbagte pærer

Ret Bagværk, Jul
Køkken Dansk, Nordisk, Tysk
Forb. tid 1 time 45 minutter
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

Til de pocherede pærer

  • 4 små faste pærer
  • 750 ml hvidvin
  • 2 stjerneanis
  • 5 allehåndekorn
  • 1 tsk. kanel
  • 2 spsk. honning

Til dejen

  • 180 g smør (blødt)
  • 400 g mel
  • 3 tsk. brunkagekrydderi*
  • Lidt friskkværnet peber
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. kanel
  • 280 ml sirup (mørk)
  • 280 ml vand (håndvarmt)
  • 100 g rørsukker
  • 2 æg

Glasur

  • 110 ml mælk
  • 230 g overtrækschokolade

Sådan gør du

  1. Start med at tænde ovnen og sæt temperaturen på 180 grader (normalovn). Smør en sandkageform (25 cm) med lidt smør.

  2. Vi starter med de porcherede pærer. Skræl pærerne men behold stilken på pærerne. Skær eventuelt et sykke af bunden af pærerne så de bedre står plant.

  3. Kom hvidvin, stjerneanis, allehånde, kanel og honningen i en lille gryde og lade det komme i kog. Kom de nu skrællede pærer i gryden og lad dem koge i 15-20 minutter under låg ved middel varme.

  4. Mens pærerne kogerne starter vi på dejen. Mel, brunkagekrydderi, salt, peber og kanel røres sammen i skål. I en anden skål blandes den mørke sirup med det lune vand. 

  5. I en stor kål piskes smør og sukker indtil det bliver skummende. Dernæst røres æg i. Nu blandes mel- og sirupblandingen i og det vendes forsigtigt sammen til en homogen dej.

  6. Lad nu pærerne dryppe af og stil dem derefter på højkant i den smurte form.  Dejen kommes ved og kagen bages nu i ca. 50 minutter på miderste rille. Når kagen er færdigbagt, så lad den stå lidt i formen inden du lader den køle færdig på en bagerist.

  7. Glasuren blev lavet ved at lade lidt grofthakket overtrækschokolade og mælk smelte sammen under omrøring i en lille gryde. Glasuren kommes på kagen og er snart klar til at blive serveret.

Opskriftsnoter

*Som "brunkagekrydder" bruger jeg til en blanding af 10 gram:

  • 3 g kanel
  • 2 g stødt nelliker
  • 2 g stjerneanis
  • 2 g ingefær
  • 1 g kardemomme

Blandingen bruger jeg typisk i flere kager og skalerer den derfor op.

Server eventuelt kagen med en lille klat flødeskum til. Det passede faktisk fint til.

Om Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *