MadMit italienske køkkenOpskrifterPrimo (mellemretter)

Risotto med julesalat

Risotto er en de retter, som jeg ofte tyer til, hvis jeg vil slippe let om aftensmaden. Det lyder måske mærkeligt for risotto har ry for at være en tidskrævende ret. Det er både rigtigt og forkert. Risotto tager ikke lang tid at lave, men kræver til gengæld så fuld opmærksom i de omkring 20 minutter som det tager at lave en risotto.

Risotto går til både hverdag og fest. Her er det blevet til risotto med julesalat. Julesalat, som er en af mine yndlings vintergrøntsager er, basen i denne risotto med julesalat. I min version er julesalaten lette bitterhed afbalanceret af sødmen af smør og fløde og forstærket i smagen af friskrevet Parmigiano Reggiano.

At bruge fløde i en risotto er ikke så almindeligt – ja nogen anser det endda for at være tabu. Normalt bruger jeg ikke fløde i min risotto, men netop i denne opskrift fungerer det godt, og er med at balancere julesalatens bitterhed. Eksempelvis synes jeg, at en sjat fløde også passer fint i en risotto med radicchio eller fennikel.

Risotto med julesalat

Ret Aftensmad
Køkken Italiensk
Keyword Grøntsager, Italien, Julesalat, Mit italienske køkken, Parmigiano Reggiano, Risotto
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 4 personer
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 400 g carnaroli ris
  • 1 løg (finhakket)
  • dl hvidvin
  • 5-6 julesalater
  • 4 spsk olivenolie
  • 1,2 l grøntsagsboullion (kogende)
  • 100 g Parmigiano Reggiano
  • ½ dl piskefløde

Sådan gør du

  • Start med klargøre grøntsagsbouillonen. Du kan enten lave en bouillon fra grunden eller gøre som jeg gjorde her – brugte nogle bouillonterninger.
  • Pil løget og hak det fint. Steg løget i olie i en gryde i et par minutter ved middelvarme. Derefter tilsættes julesalaten, der forinden er blevet trimmet. Halver julesalaten på langs og skær dem derefter i tynde skiver på tværs. Rør godt rundt. Tilsæt en lille sjat bouillon. Steg til julesalaten er faldet sammen. Pas på at løg og julesalaten ikke tager farve.
  • Tilsæt risene og lad risene stege med i et par minutter. Rør rundt i gryden med en træske, og når risene begynder at sidde fast i bunden af gryden tilsættes hvidvinen. Forsæt med at røre rundt til risene har opsuget al vinen.
  • Tilsæt nu den kogende grøntsagsboullion med en suppeskefuld ad gangen. Tilsæt den næste skefuld bouillon, når den forrige er næsten helt opsuget af risene. Bliv ved med at røre i risottoen undervejs. Fortsæt sådan, indtil risottoen er kogt færdigt.
  • Når risottoen er kogt færdigt slukker du for varmen og tilsætter fløden og Parmigaino Reggiano. Rør rundt og læg grydelåget på gryden, og lad derefter risottoen hvile i et par minutter. Hvis du vil have en rigtig fyldig ret, kan du komme en klat smør i sammen med osten.

Buon Appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin